Ik wil dit spelen
Dat zou ik je niet aanraden, om preciezer te zijn ik zou het niet aanraden om Oog des Meesters v.5 [OdM5] te gaan spelen. Natuurlijk kan ik niet voor iedereen spreken en kan het heel goed zijn dat dit spel precies voor jou gemaakt is. Om zelf de keuze te maken of je wel of niet OdM5 moet gaan spelen zal ik hier zo goed mogelijk uitleggen voor wie OdM5 wel geschikt en voor wie niet.
Voor wie is OdM5 wel een juiste keuze?
Je bent al bekend met het rollenspel, misschien speel je al Dungeons & Dragons of Pathfinder en ben je daar ook met versie 5 bezig. Maar je zoekt een andere speelwereld, iets dat meer Europees aanvoelt, een continent dat tot in detail is uitgewerkt, alle steden, dorpen en de wegen ertussen, alle koningen, gravinnen en roverhoofdmannen, een levende geschiedenis die al decennia oud is en die nog wel een paar jaar doorgaat. Het enige wat je tegenhoudt om al morgen te gaan spelen is dat de regels net anders zijn dan wat je gewend was, dus je zult toch eerst het 400 pagina tellende Regelwerk door moeten nemen alvorens je daadwerkelijk aan de slag kunt. Maar als je dat doet beloof ik je dat je in een rijke wereld terecht komt, waar je de komende jaren nog veel plezier aan gaat beleven.
Als je nog nooit een rollenspel hebt gespeeld en dit je eerste stappen zullen zijn dan sta je voor een grote uitdaging. Want of je nu een beginneling bent of een ervaren D&D-speler, OdM5 krijg je alleen onder de knie als je het vaak speelt. Niet drie of vier keer per jaar, nee dit is hard werken en je zult elke week of toch zeker elke maand aan tafel moeten gaan zitten om te kunnen genieten van OdM5. Dat geldt ook voor de Angelsaksische varianten, de uitgebreide regels zijn daar debet aan maar ook de manier waarop je Held zich evolueert. Tenzij je alleen maar beginnersavonturen wilt spelen zal je Held moeten groeien en dat kan alleen door avonturen te spelen.
In mijn optiek is OdM5 geschikt voor diegene die er de tijd in willen steken, niet een keertje aanschuiven maar echt meters maken.
Waarom je toch niet voor OdM5 moet gaan
De meeste van ons moeten schipperen met hun vrije tijd, hoe leuk het ook klinkt om elke donderdagavond met vier vrienden op avontuur te gaan. Sla je agenda maar open en kijk waar nog een leeg vlakje staat. Precies.
Maar goed, dan heb je met vrienden afgesproken om op donderdagavond bij elkaar te komen en het Pad van Avontuur te gaan bewandelen. Een van jullie moet het avontuur voorbereiden, die kan niet gewoon aanschuiven en in de rol van zijn Held stappen, nee deze is de Meester, degene die de Helden begeleidt op hun avontuur. Dat gaat niet zomaar, een Meester heeft een avontuurboek aangeschaft en helemaal gelezen, dan aantekeningen gemaakt en hand-outs en plattegronden uitgeprint. En van de Meester wordt verwacht dat zij de regels kent, want tijdens de actie aan tafel nog opzoeken hoe het ook alweer zat, behalve dat het niet handig is, onderbreekt het ook wel erg het spel. Wie wil de taak van Meester op zich nemen?
OdM5 kost dus veel tijd, het heeft een heel uitgebreid Regelwerk waar alles tot in detail is uitgewerkt. Zo erg zelfs dat als iemand besluit om een keertje mee te doen zij eerst een Held moet maken, dat is niet gek maar wel dat er een 15-stappenplan voor nodig is. In 22 pagina’s wordt uitgelegd met tabellen en al hoe dat in zijn werk gaat. En als je het goed wilt doen zou je ook nog een heel hoofdstuk (5 Culturen) van 30 pagina’s moeten doornemen om te beslissen uit welke regio je Held komt, met bijbehorende voor- en nadelen. En pas dan kun je meedoen met het avontuur.
Wat dan wel?
Eerlijk is eerlijk, welke TTRPG je ook kiest het staat of valt met een Meester, zonder iemand die het avontuur voorbereid en begeleidt maakt het niet uit welke versie je gaat spelen. Maar als je gewoon weleens een avontuur wilt spelen en daar een paar avonden mee zoet wilt zijn dan is elke versie met eenvoudige regels goed genoeg. Er komen de laatste jaren juist op dat gebied veel nieuwe varianten. Ook varianten die haast geen voorbereiding nodig hebben want de spelers helpen zelf mee om de scènes te beschrijven.
Een rollenspel met eenvoudige regels is het oude »Het Oog des Meesters«, dat is bedacht in 1985 en in de jaren daarna wat aangepast. Het zijn de eerste drie versies, OdM1, OdM2 en OdM3.Met OdM1 als echt simpel en OdM3 als best wel uitgebreid (maar niet zo erg als OdM5, bij lange na niet.).
Een Held is zo gemaakt en de regels zijn net zo snel uitgelegd. Wat het lastigste is en het langste duurt is het bedenken van een goede naam voor je zojuist gecreëerde Held.
Maar wacht
Beter is om niet naar het Oog te gaan. Niemand weet hoe lang er nog Nederlandstalige boeken zullen komen. Luc is dan wel een harde werker en zijn helpers doen hun best, dit OdM5-project is toch vooral liefdewerk oud papier, niemand verdient hier een boterham mee en dan is het dus de vraag hoelang iedereen hier tijd en moeite in wil blijven steken.
Maar niet alleen OdM5, ook de oudere versies zijn maar beperkt in het Nederlands te verkrijgen. De avontuurboeken die nu te verkrijgen zijn blinken uit in onvoltooidheid met zelfs onvertaalde stukken tekst.